Loading

Belső fogfehérítés

Belső fogfehérítés: a megoldás az elhalt, gyökérkezelt fogak esztétikai problémájára

A belső fogfehérítési módszer belülről kifelé fehéríti a fogakat. Mindig az a legeredményesebb megoldás, ami a kiváltó okot képes megszűntetni. Így a belső fogfehérítés azokat a színező anyagokat hivatott elszínteleníteni, melyek a fog belsejéből származnak.


Hogyan kerülhet a fog belsejébe elszíneződést okozó anyag? Fogtraumát, fogbélelhalást követően a fog belsejében szabaddá váló szerves anyagok bomlásnak indulnak és beszivárognak a foganyag szerkezetébe. Lényegében a trauma miatt fellépő bevérzés vagy az elhalt fogbélszövetek maradványai indulnak bomlásnak és okozzák az elszíneződést. Előfordulhat az is régimódi anyaghasználat és/vagy technika alkalmazása esetén, hogy a gyökértömő anyag színezi el a fogat, de jelentős színváltozást okozhatnak régi amalgámtömések is.


A belső fehérítést kizárólag gyökérkezelt fogak fehérítésére lehet alkalmazni. Ezen kívül a kezelés előfeltétele, hogy az adott fogban megfelelő minőségű gyökértömés legyen, melyet felülről biztonságosan lezárnak egy erre alkalmas speciális anyaggal (a gyökértömőanyag önmagában ugyanis nem képes gátat szabni a fehérítőanyagnak vagy a kívülről érkező új baktériumoknak). Élő fogon csak és kizárólag kívülről szabad fehérítést végezni, mivel a fehérítő anyagok az élő szöveteket súlyosan károsítják.


A belső fehérítés önmagában is nagyon hatékony lehet, de előfordulhatnak kevert problémák is, amikor az elszíneződés hátterében többféle tényező is megbújik. Ilyenkor kombinált technikákra lehet szükség a megfelelő végeredmény elérése érdekében.


Az alkalmazott fehérítőt néhány napig vagy akár egy hétig is a fogban hagyjuk.


A kívánt árnyalat elérése után a fog belsejét alaposan megtisztítjuk a fehérítő anyagtól, majd 2 hétre ideiglenes töméssel zárjuk le azt. Erre azért van szükség, mert a fehérítés során a fog szerkezetébe aktív oxigéngyökök kerülnek, ami viszont gátolja a fogászati anyagok kötését. Így, ha a fehérítés után azonnal elvégznénk a fog végleges helyreállítását, annak minősége csökken és rövidebb élettartamra lehet számítani. Az oxigén „kiürüléséhez” kb. 2 hétre van szükség. Ekkorra a végleges fogszín is beáll, így szakmai és esztétikai szempontból is biztonsággal elvégezhető a fog végleges helyreállítása – legyen az tömés, héj vagy akár korona.

Mennyi ideig lesz tartós a belső fogfehérítés eredménye?

Megfelelő előkészítés esetén nincs a belső elszínező anyagoknak utánpótlása, így a belső fehérítést ismételni valószínűleg nem szükséges. Külső színezőanyagok azonban ugyanúgy megtámadhatják a fogat, de ha ez előfordul, azt már külső fehérítéssel indokolt kezelni.

Esztétikai útvesztő: Belső fehérítés vagy héj vagy korona?

Attól függ… Mindig egyénre szabottan gondolkozunk, így az egyedi szituációt és körülményeket mérlegelve tudjuk a legjobb megoldást ajánlani. Bizonyos esetekben ez azt jelenti, hogy ötvöznünk kell különböző kezeléseket: ha valódi esztétikus korona vagy héj felhelyezése a cél, de a fog erőteljesen el van színeződve, fehérítés nélkül semmi esetre sem szabad az esztétikai fogászati kezelést elkezdeni. Az esztétikus végeredmény biztosíthatósága alapvetően függ a korona/héj anyagának kiválasztásától. Legalább olyan fontos lehet azonban az alattuk lévő fog színe. Igazán élethű, természetes eredményt kizárólag a teljes kerámia pótlásoktól lehet csak elvárni. Ezek azonban részben átengedik az alattuk fekvő foganyag színét. Ez fontos kritérium a természetesség biztosíthatósága érdekében. Ugyanakkor indokolja az előzetes fehérítést az optimális végeredmény érdekében.