Loading

Fogágykezelések, Parodontológia / Szájsebészet

Fogágykezelések, Parodontológiai kezelések

A fogak tartószerkezetének egészsége és annak megőrzése vagy helyreállítása kiemelkedően fontos, hiszen a fogszuvasodás mellett a fogágybetegségek is a fogelvesztés vezető okai közé sorolhatóak. A legfontosabb a megelőzés és a rendszeres karbantartás. Ennek egyik alappillére az otthoni szájápolás, de legalább ilyen fontos a rendszeres rendelői fogtisztítás elvégzése is. A dentálhigiénia forradalmi kezelése az Irányított Biofilm Terápia (GBT – Guided Biofilm Therapy), ami alapjaiban írta át a fogágykezelések szükségességét is. A tapasztalatok szerint a rendszeres GBT kezeléseknek köszönhetően bizonyos parodontális műtétek indikációja extrém mértékben visszaesett. A GBT-nek köszönhető szöveti regenerációk kiugró eredményeket mutatnak.


Emellett léteznek olyan állapotok, amire a fogínykezelések sem tudnak önmagukban megoldást kínálni. Ilyenek lehetnek például a makacs ínyvisszahúzódások. Ezek hátterében gyakran kevert probléma áll. Mivel a tartós és eredményes kezeléshez a legbiztonságosabb út a kiváltó tényezők felderítése, fontos a szituációt funkcionális szempontból is megvizsgálni. Rossz funkciók vagy helytelen fogpozíciók miatt a fogakat tartó csont leépülése következhet be, de az is előfordulhat, hogy a foggyökér nincs teljesen a csontban. A csontot pedig követi az íny. Tehát ahol nincs elegendő csont, ott az íny sem lesz képes megtapadni. Ezt próbálhatjuk különböző parodontologiai beavatkozásokkal és műtétekkel orvosolni. Azonban ezen beavatkozások sikeressége és tartóssága is jelentősen javul, ha a foggyökér tartószerkezetének állapotát előzetesen javítjuk vagy helyrehozzuk. Ez sok esetben csak fogszabályozással megoldható. Ez akár azt is jelentheti, hogy a megfelelő módon tervezett és kivitelezett fogszabályozó kezelés akár önmagában is elég lehet a szabaddá vált foggyökerek és visszahúzódott íny problémájának megoldására. Súlyosabb esetben a fogszabályozás sokat javíthat a helyzeten és egyben megteremti a helyreállító műtétek hosszútávú sikerének lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben egy kombinált fogszabályozó-parodontológiai kezelés tud csak biztonságos és tartós végeredményt biztosítani.


Ha Ön is ínyvisszahúzódással vagy foglazulással küzd és szeretné felmérni a lehetséges kezeléseket, várjuk szeretettel rendelőnkben egy személyes konzultációra.

Szájsebészet

Sajnos egyre gyakoribb, hogy a bölcsességfogaknak már nincs elegendő helyük a fogívben. Ilyenkor az állcsontban rekednek vagy csak félig-meddig képesek áttörni a szájüregbe. Fontos tudni, hogy az ilyen állapotok komoly veszélyeket hordozhatnak magukban. Kifejlett fogak a csont mélyébe szorulva ciszták kialakulásának adhatnak táptalajt. A félig áttört vagy akár a szomszédos fogon keresztül a szájüreggel összeköttetésbe került fogak pedig gócpontjai a szervezetnek és folyamatosan terhelik immunrendszerünket, rontva ezzel általános egészségi állapotunkon is.

 

Egy bölcsességfog eltávolításánál vannak bizonyos rizikók, melyeket a szájsebésznek mindig egyénreszabottan kell mérlegelnie. Ilyenek például felső fogak esetén az arcüreg közelsége, míg alsó fogak esetén az állcsontideg helyzete az eltávolításra váró foghoz viszonyítva. Kedvezőtlen esetben magas lehet az idegsérülés veszélye, mely tartós érzéskiesést és akár ajakmozgatási problémákat is okozhat. Ilyen helyzetekben megoldás lehet egy különleges fogszabályozó előkészítés, melynek során az állcsontidegen fekvő vagy arra rátekeredett fogat le tudjuk emelni az idegről, így minimalizáljuk az idegsérülés kockázatát.

 

Hasonló technikákon alapul, ha az állcsontokba más területen szorulnak be kifejlett fogak. Ezeket retineált fogaknak nevezzük. Egyre gyakoribb jelenség az is, hogy már előtört tejfogak újra elsüllyednek és beágyazódnak a csontba. Ezek az állapotok szintén komoly kockázatokat és gyulladások kialakulásának rizikóját rejtik magukban. A beragadt vagy elsüllyedt fogak kiszabadítása igen fontos művelet, mely sok esetben akár műtéti támogatás nélkül is kivitelezhető. Ha az eltemetett fognak nincs önálló előtörési képessége, a szájsebész egy kisebb beavatkozás keretében egy láncos tappancsot helyez fel a fogra, mely segítségével a fogat a felszínre vezetjük. Ez jelentősen kisebb megterhelést jelent a páciensre nézve és maradó fogak esetén rendkívül fontos tényező, hogy a fogat funkcióba tudjuk állítani, tehát nem elveszítjük, hanem besoroljuk a helyére.

 

A fogszabályozás az implantológia tárgykörével is szorosan összefűzhető. Egy minőségi implantációs ellátáshoz ugyanis bizonyos kritikus tényezőknek teljesülnie kell. Ilyenek a megfelelő minőségű és mennyiségű csont és íny jelenléte. Bármelyik hiánya esetén az implantátum hosszútávú stabilitása zavart szenved. Vigyázat, ez az esetek többségében nem jelenti azt, hogy lazának érezzük az implantátumot. Jellemzően inkább egy múlni nem akaró diszkomfortérzet képében mutatkozik meg a mindennapokban ez az állapot. Nem elég továbbá a műgyökér sikeres és minőségi behelyezése, de arra egy megfelelő koronát is fel kell építeni, aminek sokszor nincs elég helye, ha régóta fennálló foghiányokkal állunk szemben. A műgyökér pedig korona hiányában mit sem ér. Mindezen kritikus körülmények orvosolhatók és megteremthetők műtétek és drasztikus beavatkozások nélkül is. A stratégiai fogszabályozással és komplex szemlélettel műtét nélkül vagyunk képesek csontpótlások és ínyplasztikák kivitelezésére, kiváltására. Egyúttal a megfelelő helyet is megteremtjük a végleges helyreállítás számára. Sőt kedvező esetben az implantátum szükségességét is kiválthatjuk: saját fogakkal pótolhatjuk a foghiányt, amennyiben elegendő számú saját fog a rendelkezésünkre áll.

 

Jöjjön el hozzánk egy személyes konzultációra, ha Ön is az alábbiak valamelyikével néz szembe:
➢ rizikós bölcsességfog-eltávolítás előtt áll vagy
➢ állcsontba ragadt fogakkal küzd, esetleg
➢ implantológiai kezelésen gondolkozik, de körültekintően szeretne tájékozódni a lehetőségek teljes tárházáról,
➢ fogorvosa azt mondta, a jelenlegi helyzetével nem lehetséges valamilyen fogpótlás vagy implantátum kivitelezése

 

Szívesen segítünk feltérképezni a lehetőségeket és egyénre szabottan megteremtjük a megfelelő körülményeket egy biztonságos és tartós ellátás megvalósításához. Mert hiszünk abban, hogy a „Különbség a részletekben rejlik”.

 

A végleges implantológiai, protetikai kivitelezést akár saját fogorvosával szorosan együttműködve is szívesen támogatjuk.

keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén!
Dr. Powells ClinicBudapest, Palotanegyed, Szentkirályi utca 22-24. 1. Emelet. Kapucsengő 31
Kapcsolat