Loading

Fogak restaurálása

Fogak restaurálása

A fogak nem tudják megjavítani önmagukat. Így a balesetek, betegségek vagy a hiányos szájápolási szokások miatt kialakult fogsérülések minden esetben fogorvosi ellátásra szorulnak. Ennek hiányában sajnos a helyzet csak egyre súlyosbodik és akár erős fájdalom kialakulásához, illetve a fog elvesztéséhez is vezethet.


A hatékony és minőségi kezelés kulcsa, hogy előbb meg kell határozni a fogak betegségének valódi okát.


Bár a legtöbb fogprobléma orvosolható, a megelőzés viszont sokkal egyszerűbb, mint a helyreállítás. Ezért fontos, hogy legalább fél évente meglátogassanak minket egy fogorvosi kontrollal egybekötött rendelői fogtisztításra. A rendszeres karbantartás, ellenőrzés és tanácsadás segít abban, hogy megelőzzük a problémák kialakulását. Ha pedig mégis elkezdődne valamilyen folyamat, azt lehetőségünk van kezdetleges stádiumában felfedezni és orvosolni. Így az esetlegesen szükséges beavatkozások is kisebb igénybevételt és anyagi ráfordítást igényelnek.

A fogbetegségek fajtái:

A fogszuvasodás kezelése

A fogszuvasodás akkor keletkezik, ha a fog tartósan káros baktériumok hatásának van kitéve. Ezek a baktériumok savat termelnek, ami lassan kioldja a fog szerkezetének kemény anyagait és idővel elszíneződéshez, majd később fogszuvasodáshoz, vagyis visszafordíthatatlan fogszerkezet-romláshoz, lyukak kialakulásához vezet. Ráadásul mivel a fogszuvasodást baktériumok okozzák, egy szuvas fog jelenléte emeli a kockázatát annak, hogy más fogon is hamarabb kialakuljon a betegség, de ezeket a baktériumokat akár egymásnak is átadhatjuk.


A fogak kemény szöveteinek (zománc, dentin) nincsenek élő sejtjei. Így a csontokkal ellentétben egy fog nem tudja megjavítani magát. Egyetlen olyan stádium létezik, amikor a foganyagot meggyengítő folyamat még visszafordítható: a fogszuvasodás legkezdetibb stádiuma még vissza tud keményedni. Ez csupán egy kis felszíni elszíneződés képében jelenik meg, de a roncsolódás még nem terjed mélyebb rétegekbe, kizárólag a felszínt érinti. Ilyenkor gondos szájhigiénével és magas ásványianyag-tartalmú, fluoridban gazdag szájhigiénés termékek használatával a legyengült zománc bizonyos értelemben helyreállítható: szerkezeti szempontból meggyógyítható a fog keménysége, de az elszíneződés már nem fog eltűnni. Ezt a jelenséget remineralizációnak nevezzük. A remineralizáció tehát segíthet megakadályozni a fogszuvasodást, de amint a szerkezeti károsodás és a baktériumok mélyebbre hatolnak a zománcba vagy bejutnak a dentinbe, a zománc alatti rétegbe, a remineralizáció már nem képes a fogszövet szerkezetét megjavítani. Ennek megítélése elengedhetetlenül fogorvosi feladat.


Ha a fogszerkezet károsodása már visszafordíthatatlan szakaszban van, helyreállító kezelésre van szükség:


➢ Bizonyos nem túl kiterjedt roncsolódásokat sikeresen és biztonságosan kezelhetünk egy speciális tömési eljárással, melyhez nem szükséges fúrót használni. Az ICON kezelés ténylegesen fúrás nélküli ellátást jelent. Így nem szükséges injekció és a beavatkozás teljesen fájdalommentes.
➢ Ha a károsodás már mélyebbre terjedt, a fogat töméssel kell helyreállítani
➢ Amennyiben a fog roncsolódása kiterjedtebb és a fog belsejét érinti leginkább, betét alkalmazásával lehet biztonságosan helyreállítani a fogat hosszútávon
➢ A fog külsejét nagymértékben érintő károsodások és frontfogak kiterjedt szuvasodása esetén korona készítése a megfelelő választás a fog esztétikájának és stabilitásának helyreállítása érdekében
➢ Ha a szuvasodás és a baktériumok elérik/megfertőzik a fogbelet, gyökérkezelésre lesz szükség

Fogkopások

Nem ritka jelenség, hogy a fogak strukturálisan gyengék vagy fogcsikorgatás/-szorítás, esetleg savval való érintkezés miatt veszítenek folyamatosan foganyagaikból. A foganyagvesztés a fogak különböző területein jelentkezhet: megmutatkozhat fognyaki kopások képében, repedések jelenhetnek meg a fogakon, de a fogak megrövidülése vagy elvékonyodása is gyakori jelenség. Mindenképpen kiemelten fontos a jelenséggel foglalkozni, mert jellemzően progresszív, vagyis előrehaladó folyamatokról van szó. Ráadásul sok esetben nem kizárólag a fogak anyagát kockáztatjuk a kezelés elodázásával, de a fogak tartószerkezete (íny és csont) és az állkapocsízület is veszélybe kerülhetnek. Minél súlyosabbés összetettebb a helyzet, annál megterhelőbb lehet a helyreállítás.


A különböző típusú fogkopásoknál a hátrányos esztétikai megjelenés mellett a fogak érzékenysége is jelentkezhet. Sőt a foganyagvesztés olyan mértéket is ölthet, ami már az arc harmóniáját és az egész rágószerv egészségét érinti vagy akár sorozatos gyökérkezelésekhez is vezethet. A kezelés megtervezésében ezúttal is kritikus, hogy a kiváltó okot felderítsük és azt megszűntessük a helyreállítási folyamat megkezdése előtt. Kifejezetten fontos ez a további károk és a súlyosbodás elkerülése érdekében, de elengedhetetlen a minőségi és tartós helyreállítás biztosításához is.


Ha Ön is egyénreszabott, komplex szemlélettel végzett vizsgálatot szeretne, hogy problémáit sikeresen és tartósan megelőzhessük vagy kezelhessük, szeretettel várjuk rendelőnkben egy konzultációra.

keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén!
Dr. Powells ClinicBudapest, Palotanegyed, Szentkirályi utca 22-24. 1. Emelet. Kapucsengő 31
Kapcsolat