Loading

Fogkoronák

Fogkoronák

A fogkorona egy olyan védőburok, illetve „kupak” amely a fog védelmére vagy a fog stabilitásának és megjelenésének javítására használhatunk. Készülhet különböző anyagokból, különböző technológiák segítségével. A legmegfelelőbb fogkorona anyaga és kivitelezése attól is függ, hogy milyen esztétikai igényeket támasztunk, mely fogra kerül a korona felhelyezésre és milyen igénybevételnek van kitéve az érintett fog.

 

 

A fogkorona készítéséhez a fogat le kell csiszolni, hogy helyet teremtsünk a restauráció anyagának. A szövetek egészsége és az esztétika szempontjából is az előkészítés módja nagyon fontos: mindennek kedvez a fogak úgynevezett vállas preparálással való előkészítése. A végleges korona általában 1-2 hét alatt készül el. Az átmeneti időben kivétel nélkül ideiglenes koronával látjuk el a fogat. Az ideiglenes korona elengedhetetlenül fontos nem csak esztétikai, de számos szakmai okból is.

 

 

A fémmentes koronák a mosoly átalakításának, megszépítésének is fontos elemei lehetnek, hiszen a tiszta kerámiából, speciális technikai eljárással készített koronák élethűen képesek utánozni a természetes fogak külalakját. Így élethű megjelenést biztosítva akár teljesen új mosolyt varázsolhatunk. Tartósan és visszaesés nélkül megváltoztathatjuk a fogak színét, méretét, alakját, akár a teljes mosoly megjelenését. Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy egy valóban gyönyörű mosoly alapvető kritiériuma a természetesség megtartásának képessége. Vagyis nem szabad, hogy a végeredmény művi hatást keltsen. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő anyagok kiválasztása:

 

 A műanyagból készült koronák viszonylag olcsó megoldások. Ezek valójában nem alkalmasak hosszú távú ellátásra. Így jellemzően ideiglenes koronák készülnek műanyagból. A legkeményebb és legmodernebb műanyagból készült koronákat is maximum 6 hónapig
 A fémkerámia koronák különböző fémötvözetekből készülő fém maggal, vagyis vázzal rendelkeznek, melyet kerámia borítással igyekeznek esztétikusabbá tenni. Statikailag erős megoldások, de esztétikailag sajnos nem képesek élethűen utánozni a természetes fogak megjelenését. Ez az esztétikai előnytelenség az idő múlásával jellemzően csak egyre rosszabbá válik.
➢  A tiszta kerámia rendelkezik a megfelelő tulajdonságokkal ahhoz, hogy a természetes fogak élethű megjelenését képes legyen ténylegesen utánozni. A kerámia nagyon kemény, de törékeny, rigid anyag. Ezért bizonyos esetekben a tiszta kerámiából készült koronák sérülékenyebbek lehetnek, mint a fém változatok. Ennek megelőzésére fontos a helytelen terhelések kiiktatása és a megfelelő anyagvastagság biztosítása.
➢ Az úgynevezett cirkon koronák a fémmentes pótlások családjába tartoznak. A megnevezés valójában egy rövidítés, mivel a cirkónium maga is egy fém. Ezeknél a típusoknál ténylegesen fém-oxid kerámia anyagról beszélünk. Esztétikai megjelenése felülmúlja a fémkerámia kombinációkat, de nem közelíti meg a tiszta kerámiák esztétikai szintjét, így nem nyújt igazán természetes küllemet. Lehetséges a cirkónium-oxidot vázként is használni, így kerámia bevonattal kombinálni, hogy természetesebb megjelenést kapjanak. Ez a megoldás esztétikailag sokkal kedvezőbb végeredményt nyújt, mint a fémkerámia kombinációk, de a tiszta kerámia pótlások esztétikáját ez sem képes biztosítani.

 

 

A korona felhelyezése általában legalább két fogorvosi látogatást igényel. A látogatások száma függ a korona anyagától és a kezelendő fogtól is. Előzetesen felmérjük a fogak és a környezet állapotát és egészségét, megvizsgáljuk a fogat érő terheléseket. A fogakat körülvevő ínynek is egészségesnek kell lennie. Így a beavatkozás előtt jellemzően egy rendelői fogtisztítást (professzionális fogkőeltávolítás) is szükség van. Mindez különösen fontos a minőségi és tartós kivitelezéshez.

 

A koronához úgynevezett vállas preparálással készítjük elő a fogat, majd digitális lenyomatot készítünk a fog(ak)ról és egyedi színmeghatározást végzünk. A digitális mintavétellel elkerülhetőek a hagyományos lenyomatvétel fullasztó kellemetlenségei. Ugyanakkor a teljes procedúra gyorsabb és pontosabb lesz. Az információkat elküldjük mesterfogtechnikai laboratóriumba, ahol az egyedi végleges korona elkészül. Erre az átmeneti időszakra ideiglenes koronával látjuk el a fogat, így valójában egyetlen órát sem kell fog nélkül tölteni.

 

Bizonyos esetekben szükséges egy köztes alkalom, amikor a korona vázát vagy a még nem teljesen véglegesített koronát felpróbáljuk a fogra.

 

Ha a végleges korona teljesen elkészült, ellenőrizzük annak illeszkedését, pontosságát és együtt értékeljük a korona esztétikai megjelenését: alakját, méretét, színét. Ha a végeredménnyel mindannyian elégedettek vagyunk, egy speciális kötőanyaggal véglegesen rögzítjük a koronát a foghoz. A legtöbb esetben ezt ún. kofferdam izolálásban kivitelezzük, hiszen ezzel is növeljük a ragasztás minőségét és a restauráció élettartamát.


Az esztétikai zóna helyreállítása esetén még gondosabb tervezés és körültekintés szükséges a maximális esztétikai minőség elérése érdekében. Az egyénre tervezett megjelenés érdekében alapos fotódokumentációt készítünk, melyet a koronákat készítő fogtechnikus mesternek is továbbítunk. Praktikus lehetőség az előzetes egyéni esztétikai tervezés és mosolypróba is. Ez azt jelenti, hogy egy alapos megbeszélés, egyedi elemzések és fotódemonstrációk alapján megtervezett álommosolyt a tényleges megvalósítás előtt kockázatok nélkül fel is lehet próbálni. Így kötelezettségek nélkül megláthatjuk tényleges környezetében és fizikai valójában, hogy a kiválasztott forma, szín és alak ténylegesen tetszik-e önmagunkon viselve. A magas minőségű esztétikai koronák esetén nem kizárólag a fogkorona színe és megjelenése a döntő jelentőségű, de pontosan meg kell határozzuk a restauráció anyaga alatt fekvő, előkészített foganyag színét és a fogtechnikus mesternél tett személyes látogatás is fontos állomás lehet. A végleges rögzítésre használt anyag színe is meghatározó. Ezért a végleges beragasztás előtt speciális próbát tartunk, amikor az elkészült koronákat akár több különböző színű próbapasztával is felpróbáljuk, hogy ténylegesen a maximumot tudjuk kihozni az adott szituációból.

Mennyire tartós egy korona?

A korona megóvása érdekében kerülendő a körmök rágása, csomagok, dobozok fogakkal történő kinyitása, a hirtelen ráharapás extrém kemény dolgokra (pl. magok) és a fogak éjszakai csikorgatása is. Éjszakai fogcsikorgatás jellemzően rossz rágófunkciókra vezethető vissza, melyek akár a teljes fogazat folyamatos rossz terhelését okozzák. Ilyenkor a legbiztosabb megoldás a rossz funkciók felderítése és megszüntetése. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, érdemes legalább egy védősínt készítenünk éjszakára a restaurációk és a saját fogak védelme érdekében.

FONTOS!

A koronák élettartalma jellemzően kb. 6-10 év. Ez függ:

 

➢ A végleges rögzítés anyagától és kivitelezésétől
➢ az otthoni karbantartás és ápolás minőségétől
➢ a felhasznált anyagok és technikák típusától
➢ a javasolt professzionális szájhigiénés kezelések betartásától és
➢ a restaurációt érő kóros terhelésektől


A restauráció hivatalos élettartamának lejártakor maga a korona külső megtekintés alapján még akár teljesen kifogástalanul néz ki. A koronát a foghoz rögzítő ragasztási mechanizmus viszont már elkezd gyengülni és mikroszkopikus szinten elkezdi beengedni a baktériumokat. Ezek lassan, akár észrevétlenül is roncsolhatják, károsíthatják a korona alatt a még meglévő foganyagokat. A folyamatok előrehaladásának mértékétől függően gyökérkezelés vagy fogeltávolítás válhat szükségessé. Ezért fontos a koronák megfelelő karbantartása és idejében történő cseréje a fogak biztonsága és hosszabb élettartama érdekében.

keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén!
Dr. Powells ClinicBudapest, Palotanegyed, Szentkirályi utca 22-24. 1. Emelet. Kapucsengő 31
Kapcsolat