Loading

Fogszabályozás

Diagnosztika

A kezelés megkezdésének sarkalatos alapfeltétele a precíz, alapos diagnosztika. A vizsgálat kb. 1 órát vesz igénybe és a következőket foglalja magába:

➢ digitális lenyomatok és harapási regisztráció rögzítése (a teljes fogazat és harapás scannelése) + modellanalízis
➢ szájüregi és arcfotók készítése + fotóanalízis
➢ állkapocs ízületek nyugalmi, egészséges helyzetének meghatározása és dokumentálása
➢ speciális állkapocs ízületi vizsgálat (az ízület káros irányú terheltségét vizsgáljuk oly módon, hogy a rejtett problémák is kiszűrhetők legyenek)
➢ különböző klinikai vizsgálatok elvégzése
➢ otthoni feladatként diagnosztikai sín használata az éjszakai tevékenységek feltérképezésére (fontos diagnosztikai adatot szolgáltathat kóros ízületi terhelésekről)
➢ panorama és teleröntgen felvételek + röntgenanalízisek

kezelési terv

A diagnosztikai adatok és azok kiértékelése alapján készül el az egyénre szabott kezelési terv. Célunk a kezelés lehetőségeinek és célkitűzéseinek pontos meghatározása. Ugyanilyen fontos a lehetséges alternatívák maradéktalan feltérképezése és mindezek ismertetése. A kezelési terv megbeszélése és megértése az egész terápia szempontjából kardinális, ezért minden esetben rászánjuk a szükséges időt: általában ez 1-1.5 órát vesz igénybe. Ekkor részletesen átbeszéljük és demonstráljuk az eltéréseket és a kezelést:

➢ milyen eltérések vannak és az miért probléma
➢ mik a lehetséges kezelési célok
➢ milyen stratégiákkal lehet a különböző célokat elérni
➢ milyen alternatív megoldások jöhetnek szóba
➢ melyik opciónak mi az előnye, hátránya, esetleges kompromisszumai
➢ lehetséges készülékek és a különböző mechanikák közti különbségek
➢ becsült kezelési idők
➢ kezelési költségek és menetrend megbeszélése

A kiválasztott kezelési célt törekszünk a lehető legrövidebb idő alatt megvalósítani. A kezelési idő hosszát befolyásolja:

➢ a tervezett fogmozgatások bonyolultsága,
➢ a kezelési terv célkitűzései,
➢ az egyéni reakciókészség,
➢ a páciens életkora és általános egészségügyi állapota,
➢ a fogágy állapota (pl. fogágybetegség),
➢ a páciens esetleges betegségei (pl. cukorbetegség) vagy rossz szokásai (pl. dohányzás),
➢ a páciens együttműködése.

A kezelési idő hossza nagyságrendileg megbecsülhető a fenti tényezők összességének figyelembevételével. A minél kedvezőbb kezelési folyamat érdekében nagy jelentőséggel bír a befolyásolható tényezők előnyünkre fordítása: pl. dohányzás és esetleges rossz szokások elhagyása, megfelelő otthoni és rendszeres rendelői fogtisztítás elvégzése, az esetleges betegségek megfelelő kezelése és kontrollálása, kiegyensúlyozott táplálkozás stb.

Fontos azonban kiemelni, hogy vannak a felsoroltak között olyan tényezők, melyeket előre nem, csak a kezelés folyamán tudunk megítélni és nincs feltétlenül ráhatásunk annak megváltoztatására. Ilyen pl. egyéni reakciókészség, mely jelentősen befolyásolhatja a kezelés menetét és sebességét.

láthatatlan fogszabályozás

Az egyénre szabott láthatatlan fogszabályozó technikák az esztétika és a modern technológia legmagasabb színvonalát képviselik. Az általunk használt láthatatlan fogszabályozók minden esetben egyedileg tervezett és gyártott készülékek. Kizárólag nemzetközi, elismert fogszabályozó laborokkal (DW Lingual Systems, Németország; AIRNIVOL, Olaszország) dolgozunk együtt, hogy az általunk elvárt precizitást biztosíthassuk pácienseink számára is. A készülékek gyártása során csúcstechnológiákat alkalmaznak: pl. digitális tervezés, 3D nyomtatás, robotika, lézerszinterezés stb. Az egyénre szabott tervezésnek köszönhetően a fogmozgatások tervezésénél az adott páciens egyedi biológiai határait veszik figyelembe és minden lépést előre megterveznek. Ezen kezelések választása tehát nem csupán esztétikai előrelépés, de technikailag és biológiailag is jelentős különbséget tesz.

01. belső fogszabályozó készülék

A WIN belső (a nyelv felől felragasztott) készülék a valóban láthatatlan megoldás. Lehetőséget ad arra, hogy észrevétlenül és a lehető legpontosabban szabályozzuk a kusza fogakat. Ezzel a módszerrel a kisebb, esztétikai eltérések és az összetett kezelést igénylő, akár extrém bonyolult esetek egyaránt sikeresen és nagyfokú precizitással állíthatók helyre. Fiatalkorúaknak és felnőtteknek egyaránt kiváló választás.

Kardinális szempont, hogy a WIN belső készülékkel 100x kevesebb a fogszabályozás során fellépő fogszuvasodás és „foltosodás” előfordulása, mint az ajak felől felragasztott tappancsokkal. A bracketek lapos kialakítása kiváló viselési komfortot biztosít, tisztíthatóságuk is kimagasló. Minden egyes bracketet külön az adott fogra terveznek és gyártásuk 100%-os pontossággal történik. Így a valódi láthatatlanságot ötvözi a leghatékonyabb működési mechanizmussal. Így a lehető leggyorsabban juttatja el álmai mosolyához.

02. Alignerek (Invisalign, AirNivol)

Az AIRNIVOL és Invisalign készülékek az Alignerek csoportjába tartoznak. Ez a technika diszkrét megjelenésű, átlátszó fogszabályzó sínek sorozatát jelenti. A készülék nagyon kényelmes, mivel étkezéshez és fogmosáshoz kivehető és könnyedén tisztítható. Nagy elkötelezettséget és fegyelmet igényel azonban a megfelelő hatás elérése érdekében. Napi viselési ideje min. 22 óra. Étkezéshez és fogtisztításhoz minden esetben ki kell venni és csak teljesen tiszta fogakra szabad újra felhelyezni. Viselése közben kizárólag vizet szabad fogyasztani. Ha ezen előírásokat nem tartják be, gyors lefolyású, tömeges fogszuvasodás alakulhat ki.

Bizonyos esetek kezelésére nem vagy kevésbé javasolt, mivel működési mechanizmusa sokszor jelentősen alulmarad a rögzített készülékekhez képest. Ez végeredményben azt jelenti, hogy Alignerekkel egyáltalán nem nem vagy csak sokkal lassabban érhető el ugyanaz az eredmény, mint ami rögzített készülékekkel. Ezért fontos a megfelelő hatékonyság érdekében, hogy Ahhoz, hogy az átlátszó sínek bizonyos fogmozgatásokat meg tudjanak valósítani, legtöbbször a fogakra kis tömőanyag gömböcskéket szükséges felragasztani, amibe a sín megkapaszkodhat. Ezek a gömböcskék azonban optikailag láthatóbbá teszik, vagyis kevésbé diszkrét megjelenést kölcsönöznek a készüléknek.

gyermek fogszabályozás

A nemzetközi szakmai ajánlások szerint az első fogszabályozó orvosi konzultációra 7 éves korában javasolt elvinni gyermekünket. Ilyenkor még sok esetben túl korai lenne kezelést kezdeni, de vannak olyan elváltozások, melyek kezelésének megkezdése már ekkor szükséges. Ennek megítélése mindenképpen szakember feladata és az adott elváltozás nem mindig szembetűnő a szülők számára. Ennek helyes megítélésére sajnos az általános fogorvosi, iskolafogászati szűrések általában nem elegendőek. A helyes döntés meghozatalához olyan széleskörű fogszabályozó tudás szükséges, mellyel kizárólag fogszabályozó szakorvosok rendelkezhetnek.

Az időben megkezdett fogszabályozó kezelés egyszerűsíti a későbbi kezeléseket és kíméletesebb lefolyást biztosít, ideális körülményeket teremt a szimmetrikus növekedésnek és az állkapocs ízületek tehermentesítésének és segít elkerülni az esetleges fogeltávolítások vagy műtétek szükségességét. A kezelés megkezdésének időzítése minden esetben egy komplex, egyénre szabott szakmai döntés. Gyermekkorban kardinális stratégiai paraméter lehet az állcsontok megfelelő intenzitású növekedésének jelenléte, ami lehetővé teszi az úgynevezett állcsontortopédiai kezeléseket. Ez az állcsontok növekedési mértékét és irányát befolyásoló kezelési stratégiákat jelent. Az állcsontortopédia hatékony alkalmazására azonban csupán egy korlátozott időablak áll rendelkezésünkre. Ezért is kiemelten fontos az időben megkezdett kezelés.

01.kivehető készülékek

Gyermekkorban hatékonyan alkalmazható készülékek. Általában akkor használjuk, amikor még tejfogai is vannak a kis páciensnek. A mindennapokban helytelenül “éjszakai fogszabályozónak” nevezik, pedig napközben is fontos viselni. Jellemzően egyénileg tervezett és gyártott lemezes készülékeket alkalmazunk. Megfelelő kialakítás és együttműködés esetén rendkívül szép eredményeket lehet velük elérni fogmozgatás és állcsontortopédia terén is. Kíméletesebbek és kényelmesebbek, mint a rögzített készülékek, hiszen étkezéshez és fogmosáshoz ki lehet venni őket. Ezért stratégiailag fontos, hogy amit csak lehet, korrigáljunk kivehető készülékekkel. Így az anyagilag és igénybevétel szempontjából megterhelőbb rögzített készülékes kezelés egyszerűbb és gyorsabb less. Mivel a kivehető készülékek nem képesek minden típusú fogmozgatást megvalósítani, feladatuk nem a rögzített készülékek kiváltása, hanem azok feladatának megkönnyítése.

02. rögzített készülékek

A rögzített fogszabályozó készülékek alapvető működési elve megegyezik. Mechanikájukban és kialakításukban mégis számottevő különbségek lehetnek. Ez pedig befolyásolhatja a tisztíthatóságot, a viselési komfortot, valamint a kezelés sebességét.

felnőtt fogszabályozás

Fogszabályozás nem csak 18 éven aluliaknak! A jó hír, hogy felső korhatár nincs!

Kutatások bizonyítják, hogy elsőként legtöbbször a másik mosolyát, fogait figyeljük meg találkozáskor. Ezért az esztétikus és harmónikus mosoly a magabiztos és megnyerő megjelenés egyik meghatározó eleme. Egy előnytelen vagy rendezetlen megjelenésű fogazat előnytelenül hat a megjelenés összharmóniájára. Emiatt gátlások is kialakulhatnak és ezt a testbeszéd is jelezheti. Ez pedig jelentős hatással lehet kisugárzásunkra is.

Napjainkban divat az egészségtudatos életmód és ennek vállalása. Ezzel együtt a felnőttek körében is trendinek számít a fogszabályozás. Hiszen ezzel azt az üzenetet közvetítjük környezetünknek, hogy törődünk egészségünkkel és megjelenésünkkel. Egy minőségi fogszabályozó kezeléssel nem csak esztétikai, de fontos funkcionális és szájhigiénés javításokat is nyújthatunk pácienseinknek.

Foghiányok vagy meglévő fogpótlások és implantátumok nem jelentenek akadályt. Sőt az ún. előkészítő fogszabályozással kedvezőbb körülményeket teremthetünk különböző fogpótlások kivitelezéséhez. Akár csontpótló műtétek és ínyplasztikai műtétek is elkerülhetővé válhatnak a fogszabályozásnak köszönhetően. Sőt akár foghiányát is megszüntethetjük saját, meglévő fogaik rendezésével.

A fogak sorba rendezésével, a harapás javításával nemcsak a mosolyt, de akár az arckaraktert és az ajkak teltségét is javíthatjuk. Mégis a magas szintű fogszabályozás többet jelent egy szép mosolynál, mert hozzájárulhat az:
➢ egészéges és jól működő rágószerv megteremtéséhez
➢ fogaink élettartamának meghosszabbításához
➢ fogágyunk erősítéséhez
➢ életminőségünk és közérzetünk javításához
➢ emésztésünk és immunrendszerünk támogatásához
➢ az önbizalmunk növeléséhez
➢ pozitív megítélésünk segítéséhez.

Mindezek olyan tényezők, melyekkel soha nem késő foglalkozni és az időskori fogszabályozás is realisan járható út.

01. Láthatatlan fogszabályozás

Az egyénre szabott láthatatlan fogszabályozó technikák az esztétika és a modern technológia legmagasabb színvonalát képviselik.

02. Előkészítő fogszabályozás (ún. preprotetikai fogszabályozás)

Sokszor előfordul, hogy a fogak kedvezőtlen állása megnehezíti, vagy akár ellehetetleníti egy megfelelő fogpótlás (pl. implantátum, korona, híd, kivehető fogpótlás) megvalósítását. A preprotetikai fogszabályozással ezeket a körülményeket javítjuk, hogy elkészülő új pótlása hosszú távon stabil és jól működő legyen. A fogpótlást megelőző előkészítő fogszabályozó kezelésnek köszönhetően nem kizárólag a készülő pótlások stabilitását és funkcióját javítjuk, de a meglévő fogakat is egészséges helyzetbe állítjuk. Ezzel növelhetjük megmaradt fogaink élettartamát is. Ellentétben az egész fogsort érintő, hagyományos fogszabályzó kezelésekkel, előkészítő fogszabályozás esetén sokszor csupán az érintett fogak, fogcsoportok kerülnek mozgatásra.

Előkészítő fogszabályozással akár a költséges és megterhelő csontpótló műtéteket is elkerülhetjük. Megfelelő stratégiával és kivitelezéssel ugyanis bizonyos esetekben egészéges és jó minőségű, 100%-ban saját csont generálható, melyet egészséges, jó minőségű íny vesz körül. Egy hosszú távon jól működő implantátumnak mindkettő elengedhetetlen feltétele. Ezek biztosításához azonban nem kizárólag a fájdalmas szájsebészeti műtéteken keresztül vezethet az út! Személyes konzultáció keretében szívesen felmérjük a lehetőségeit.

03. Rögzített fogszabályozó készülékek

A rögzített fogszabályozó készülékek alapvető működési elve megegyezik. Mechanikájukban és kialakításukban mégis számottevő különbségek lehetnek. Ez pedig befolyásolhatja a tisztíthatóságot, a viselési komfortot, valamint a kezelés sebességét.

A rögzített készülék alapvetően két fontos részből tevődik össze:

➢ Bracket: a fogakra felragasztott fogszabályozó tappancsok

➢ A fogszabályozó ív: tappancsokat összekötő drót

.
A bracketek anyaga és megjelenése jelentős esztétikai különbséget jelenthet. A bracketekbe van beprogramozva az adott fog ideális pozíciója. A fogak mozgatását a fogszabályozó ívekkel lehet megvalósítani. Az íveket a kiválasztott kezelési stratégiának megfelelő módon folyamatosan cseréljük. Mindig más méretű, alakú és anyagú ív kerül behelyezésre.

A kívülről felragasztott készülékek bracketjei és ívei minden esetben átlagolt értékekre vannak beállítva, gyártási pontosságuk általában 5-10%-os szórást mutat. A kívülről felragasztott fogszabályozók esetén tehát egy egyénre szabott kezelési tervet valósítunk meg egy részben személyre szabható fogszabályozó rendszerrel. Ezzel szemben az általunk használt láthatatlan fogszabályozó készülékek személyre szabottsága is 100%-os.

A kezelés során egyéb kiegészítő elemek kerülhetnek behelyezésre, melyek szükségességét és fajtáját mindig egyénre szabottan szükséges meghatározni.

A fogszabályozó kezelés alapvetően nem fájdalmas. Folyamatos, pici erő közvetítésével valósítható meg a fogmozgatás leghatékonyabb és legkíméletesebb formája. Ez a biológiailag lehetséges leggyorsabb mozgatást jelenti, mely átmeneti fogérzékenységgel járhat, de fájdalmat nem okoz.

1) HAGYOMÁNYOS MECHANIKA: nagyobb méretű fogszabályozó tappancsok. A fogszabályozó ív valamilyen rögzítő elem segítségével tartható a tappancsokban. Erre szolgálnak az átlátszó vagy akár színes kis gumikarikák. Jellemzően valamivel nehezebben tisztítható készülék. A tappancsok kialakítása és mérete miatt a fogszabályozó drótok is merevebben viselkednek, ezért nagyobb erők érvényesülnek. Ennek eredménye, hogy a készülék jobban feszíthet és következményesen valamivel lassabban haladhat a többi rögzített készüléktípushoz viszonyítva.

 

2) AKTÍV ÖNLIGÍROZÓ MECHANIKA: biológiai, lágy erőkkel működő, kisebb méretű tappancsok. A tappancsokba különleges anyagú, kis nyitható „kapukat” építettek. Ezért a fogszabályozó ív egyéb rögzítő elem nélkül a tappancsokban marad. Ezek a kis kapuk apró erőadagoló berendezésként működnek, vagyis tompítják és alacsonyan tartják a fogakra ható erőket. Erődozírozás szempontjából hasonlóan lehet elképzelni, mint az autókban lévő lengéscsillapítót. A hagyományos mechanikákhoz viszonyítva jellemzően könnyebben tisztítható készülékfajta, melynek viselése kényelmesebb és kevésbé feszít. Így valamivel gyorsabban haladhat vele a kezelés.

Készülékeink felhelyezésére az ún. indirekt ragasztási technikát alkalmazzuk. Ez precízebb pozícionálást tesz lehetővé, mivel a bracketek először a páciens gipszmintájára kerülnek rögzítésre. Mivel a gipszminta 3 dimenzióban körbe forgatható, minden egyes fogra pontos, tengelyirányú rátekintést kapunk, ami a szájüregben nem lehetséges közvetlenül. Ennek azért van jelentősége, mert minden bracketnek pontosan meghatározott helyre kell felkerülnie. A bracketek ezután egy ragasztási sablonba zárjuk, hogy át lehessen helyezni a fogakra. A ragasztási sín segítségével a készülék így egy lépésben a teljes fogívre felhelyezhető. Ez a páciens számára jelentősen gyorsabb, kényelmesebb és pontosabb ragasztási folyamatot jelent. A bracketek felragasztását követően a szilikon sín természetesen könnyedén lefejthető a fogakról anélkül, hogy lepattintaná a bracketeket.

A készülékek ára magában foglalja a szükséges előkészületeket:


➢ indirekt ragasztási sablon elkészítése

➢ a készülék felragasztásának szájüregi előkészületeit (sz.e. szeparálás, lenyomatok)

➢ bracketek előkészítése ragasztásra;

➢ fogak polírozása és zsírtalanítása és speciális előkezelése

➢ a rögzített készülék ragasztása

➢ a fogak sima felszínének védőlakkal való bevonása,

➢ esetleges ragasztófeleslegek maradéktalan eltávolítása;

➢ az első ívek és esetleges kiegészítő elemek behelyezése;

➢ szájhigiénés tanácsadás.

A fogakra felragasztott bracketek körül nehéz maradéktalanul megtisztítani a fogakat. A fogakon maradt lepedék tele van káros baktériumokkal, melyek savat termelnek, ezzel pedig a fogak visszafordíthatatlan elszíneződését vagy akár szuvasodását is okozhatják. Ennek megelőzése érdekében fontos az alapos és gondos szájápolás. A fogak épségének megőrzésében fontos támogatást jelenthet a simafelszíni vagy bracket környéki védőlakkozás. Ez egy mechanikai és kémiai védelmet biztosít a felszíneknek: fizikai védőgátként késlelteti a különböző behatások káros hatását. Ugyanakkor képes a fogak anyagát megerősíteni, mivel folyamatos fluoridleadással képes ellenállóbbá tenni savhatásokkal szemben. Fontos azonabn, hogy ez a speciális plusz védelem sem áttörhetetlen és természetesen nem váltja ki az alapos és szorgalmas szájápolást. A védőlakkozás minden rögzített készülékünk mellé jár a ragasztáshoz. A védőréteg kb. 4-6 hónap alatt lekopik a fogakról, ekkor egy professzionális fogtisztítással egybekötve ajánlott megismételni.

Rögzített készülékek eltávolítása után és Aligner-típusú kezeléseink végeztével a fogakon lévő ragasztómaradékokat el kell távolítani. Egy speciális eljárásnak köszönhetően ezt biztonságosan tudjuk kivitelezni, hogy semmiképpen ne sértsük meg a kezelt fogfelszíneket. 3 lépcsős polírozási technikánknak és speciális eszközeinknek köszönhetően maradéktalanul és egyúttal kíméletesen állítjuk vissza a fogfelszínek eredeti állapotát. Végezetül egy zománcfeltöltő kezeléssel kényeztetjük a fogszöveteket.

Amikor a fogakat a megfelelő helyre és pozícióba sikeresen beállítottuk, véget ér a fogszabályozás aktív fázisa, vagyis a fogmozgatás. A fogak ekkor még nem kellően stabilak új helyükön, viszont a fogmozgatáshoz szükséges készülékeket szeretnénk mielőbb eltávolítani a fogakról az esztétika és a könyebb tisztíthatóság érdekében. A fogak végleges stabilizálódása több szinten kell végbemenjen: min. 4-6 hónap szükséges a csontszövetek megéréséhez és 9-12 hónap a fogakat körülvevő lágyrészek átépüléséhez. Mindkettő egyaránt fontos az elért eredmények megőrzéséhez.


Két féle retenciós stratégiával támogatjuk a fogak megszilárdulását új helyükön:

1) RETAINER: egyénre szabott és gyártott drótocska, melyet a frontfogak hátsó felszínére ragasztunk. A rögzítés rendkívül precízen, laposan illeszkedik a fogak felszínére, hogy ne irritálhassa az ínyt. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a fogközök szabadon maradjanak a megfelelő tisztíthatóság és komfortérzet miatt. A retainer állandó jelleggel biztosítja a visszaeséssel szemben esendőbb frontfogak stabilitását. Megtartása a stabilizáló fázis befejezte után, hosszú távon is javasolt, ha az ún. ageing vagyis korosodás előrehaladtával is szeretnénk megőrizni hibátlan mosolyunkat. A kor előrehaladtával ugyanis arckoponyánk csontszerkezete fokozatos változásokon megy át, mely magával viszi a frontfogakat is. Mindezek újabb elváltozások kialakulását okozhatják, mint pl. apró torlódások vagy résképződések.

2)  ÉJSZAKAI RETENCIÓS KÉSZÜLÉK: lehet egy átlátszó sín vagy egy speciális lemezke. Ezeket kizárólag éjszaka, alvás során szükséges viselni. Kezdetben minden éjjel használja a páciens, majd a későbbiekben a szakorvos által meghatározott módon és ütemben fokozatosan elhagyható (ha az elért végeredmény funkcionálisan stabil).

 

keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén!
Dr. Powells ClinicBudapest, Palotanegyed, Szentkirályi utca 22-24. 1. Emelet. Kapucsengő 31
Kapcsolat