Loading

Fogtraumák

Minden fogat vagy állcsontot, állcsúcsot ért trauma, baleset után rendkívül fontos, hogy azonnal forduljunk fogorvoshoz! Ez legtöbbször kritikus a sikeres kezelés érdekében. A sérülések szerencsére nem minden esetben súlyosak vagy igényelnek aktív ellátást, de ennek megítélése mindenképpen megfelelően képzett szakember feladata. Traumát követően kivétel nélkül alapos és összetett kivizsgálásra van szükség, melynek a legtöbb esetben alapvető része a röntgendiagnosztika is. Ez elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy meggyőződhessünk arról, nincs-e a mélyben megbúvó sérülés, repedés, törés. A kezelés sikeressége szempontjából az időfaktor az egyik legkritikusabb tényező. A traumás fogak ellátása nagyon komplex feladat: rengeteg tényezőt kell figyelembe venni és mérlegelni. Nem kizárólag a behatás közvetlen helyén fordulhatnak elő sérülések és a súlyosabb probléma sokszor nem közvetlenül a baleset után jelentkezik, hanem megfelelő ellátás hiányában akár hetekkel vagy hónapokkal a trauma után. Lehet ez például egy ártalmatlannak tűnő kis repedés vagy csorbulás is, de ebből később kedvezőtlen esetben egy kisebb törés is kiindulhat. A helyzetet tovább bonyolítja ráadásul, hogy a tejfogakra teljesen más terápiás protokoll vonatkozik, mint a maradófogakra. Tejfogsérülések esetén pedig a maradófogak csírái is veszélybe kerülhetnek és sérülést szenvedhetnek. Ezért az első és legfontosabb teendő a mielőbbi kapcsolatfelvétel, hiszen akár már telefonon is fontos azonnali tudnivalókat közvetíthetünk a sérültnek.

A leggyakoribb balesetek:

➢  A fog és környező szövetek zúzódása
➢ A fogkorona repedése, törése
➢ Fogbelet elérő sérülés
➢ Gyökértörések
➢ A fog kimozdulása vagy kilazulása
➢ A fog elvesztése ütés következtében (avulsio)
➢ A fog tartószerkezetének törése
➢ Állcsonttörés
➢ Lágyrészeket (pl. íny, ajkak) ért sérülések
.

Megelőzés

Mit tehetünk a fogtraumák elkerülése érdekében? Ha valaki arcra esik vagy ütés éri a száján, esetleg ráharap egy magra vagy jégdarabra, bizonyos esetekben nagyobb eséllyel számíthat fogai sérülésére. A kockázati tényezők felderítése és megszűntetése ezért minden esetben nagyon fontos:


➢ A kiterjedt szuvasodás vagy nem megfelelő helyreállítás miatt szerkezetükben meggyengült fogak sérülékenyebbek.

➢ Azok, akik csikorgatják a fogukat álmukban vagy akár nappal is, hajlamosabbak ezekre a problémákra. Fontos információ, hogy az éjszakai fogszorítás és fogcsikorgatás jelenléte egyszerűen vizsgálható. Így gyorsan és biztonsággal kideríthető, hogy valakit érint-e ez a probléma.

➢ A kiálló fogak nagymértékben növelik a fogsérülések veszélyét. Az előreálló fogak sokszor súlyosabb sérülést szenvednek, ami könnyedén akár a fog elvesztéséhez is vezethet. Többek között ezért is fontos a kiálló fogak és a nagy frontfog-túlharapás kezelése.

➢ A gyökérkezelt fogak statikailag sokkal gyengébbek. Gyökérkezelés után ezért az esetek nagy többségében egy töméssel már nincs biztonságban a fog. Ilyenkor sokszor betét vagy frontfogak esetében korona készítése a megfelelő ellátás.

Fontos információ: A kiütött fogak kezelése

Nagyon fontos, hogy minden esetben azonnal forduljunk fogorvoshoz és ne próbáljunk házi praktikákkal segíteni magunkon!

 

A kiütött tejfogat tilos megpróbálni visszahelyezni, mert az „alatta” fekvő maradófog csírája akár többszörösen is megsérülhet.

 

A baleset következtében kiesett maradófog megmenthető, de nagyon gyors ellátást igényel: a fogak a kiütéstől számított 15 percen belül elpusztulnak, a fogakat a csonthoz rögzítő rostok pedig maximum egy órán keresztül tudnak életképesek maradni. Az időfaktor mellett extrém fontos néhány alapvető szabály betartása a fog megmenthetősége érdekében:

 

➢ A kiütött fogat azonnal meg kell keresni és biztonságba helyezni
➢ A kirepült fogat csak és kizárólag a korona (a rágófelület) felől szabad megfogni, vagyis a gyökeret megérinteni szigorúan tilos!
➢ Tilos a gyökeret letisztogatni. A biztonság kedvéért a fog megtisztítását jobb a szakemberre bízni.
➢ Amíg eljutunk a fogorvoshoz, a fogat egy tiszta hordozóközegbe kell helyezni. A legjobb, ha mindig van nálad egy ún. fogmentő doboz, ami az ideális folyadékot tartalmazza a fog megmenthetősége érdekében. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, helyezd a fogat fiziológiás sóoldatba vagy UHT tejbe, esetleg egy kis edénykébe gyűjtött saját nyálba. Egyes ajánlások szerint a nyelv alá helyezve (testhőmérsékleten, nyálban) is jó esélyei lehetnek a kiütött fognak, bár ilyenkor rettentően kell figyelni, nehogy lenyeljük a fogat.
➢ Tilos a fogat önmagunknak, házilag visszahelyezni a csontba. A replantálásnak megvan a szigorú protokollja és gyógyszeres támogatása.

 

 Mindezek betartása nem csupán a fog megmentése érdekében kritikus, de más súlyos fertőzések elkerülése érdekében is igen fontos.
A felkészültség kiemelten fontos lehet, különösen szülőként, hiszen a statisztikák szerint minden 3. gyermek elszenved valamilyen fogtraumát. Ha Ön is szeretne fogmentődobozt tartani magánál saját maga vagy gyermeke biztonsága érdekében, keressen minket bizalommal.