Loading

Gyökérkezelés/Endodoncia

Gyökérkezelés / Endodoncia

Ha a fogszuvasodás, fogat ért károsodás vagy a baktériumok elérik a fogbelet, azaz a fog belsejében lévő lágy szövetet, a legtöbb esetben gyökércsatorna kezelésre van szükség. Ilyenkor a fog belsejének visszafordíthatatlan gyulladása lép fel, melynek egyetlen kezelési alternatívája a fog eltávolítása. Ezért is fontos, hogy az endodnciai kezelést nagy gondossággal végezzük, hiszen ezekben a helyzetekben a sikeres gyökérkezelés a fog megtarthatóságának utolsó mentsvára.

 

Első lépés a megfelelő diagnosztika és a fog röntgenológiai feltérképezése (kis röntgen vagy endodonciai CBCT felvétel szükséges). A kezelést jellemzően érzéstelenítés mellett szükséges elvégezni. Gyökércsatorna kezelés során kritikusan fontos a kofferdam izolálás használata. Hiszen a cél az, hogy a fog belsejéből minden baktériumot eltávolítsunk és oda új kórokozókat ne engedjünk be. Ezt pedig kizárólag a megfelelően felhelyezett kofferam lepedővel lehet biztosítani.

 

A gyökérkezelés folyamata során eltávolítjuk a gyulladt, fertőzött fogbelet a fog és a gyökérrendszer belsejéből. Speciális eszközökkel, anyagokkal egy nagyon precíz protokoll szerint megtisztítjuk a fog belsejében lévő bonyolult csatornarendszert, miközben megfelelő méretűre és alakúra formáljuk azt. Nagyon fontos a csatornákat teljes hosszában feltárni és kitisztítani. Ehhez és a csatornák lefutásához fontos támpontot ad az előzetes röntgenfelvételünk. A csatorna azonban nem mindig a gyökér végén végződik. A hosszú távon sikeres és minőségi kezeléshez rendkívül fontos azonban a csatornák valódi hosszát meghatározni és azon a teljes területen megtisztítani őket. Ezt a hosszmeghatározást a maximális precizitás érdekében elektromos bemérő eszközzel végezzük. Ennek a precíz fizikai és kémiai tisztításnak a végeredménye, hogy a fog belsejéből minden szerves anyag és közel az összes kórokozó eltávolításra kerül. Több csatornás és beszűkült járatokkal rendelkező fogak esetén ehhez több alkalom is szükséges lehet. Rendelőnkben a gyökérkezelések nagyító alatt, különleges gépi eszközök segítségével történnek, az endodoncia szabályainak gondos betartásával.

 

Súlyosabb fertőzések esetén szükség lehet egy úgynevezett gyógyszeres kötés behelyezésére. Ilyenkor egy speciális, fertőtlenítő pasztát helyezünk a csatornákba, mely mélyrehatóan képes kifertőtleníteni azokat és a fog körül lévő, gyulladt csontszöveteket is megnyugtatja.


Amikor a gyulladás lelohadt és sikerült eltávolítani a kiváltó tényezőket, illetve a fog állapota is megfelel bizonyos fontos kritériumoknak, következik a gyökértömés. Ez azt jelenti, hogy a csatornákat teljes hosszában hermetikusan kitöltjük és lezárjuk. Ehhez speciális, modern anyagokat használunk, hogy a lehető legjobb eredményt érhessük el, ugyanakkor minimalizálva a fog elszíneződésének kockázatát. A legmagasabb szintű ellátás érdekében a gyökértömések úgynevezett meleg obturációs technikája is elérhető rendelőnkben.

 

A végleges gyökértömést egy speciális anyaggal lezárjuk és a munkát egy röntgenfelvétellel ellenőrizzük. Sikeres kezelés és panaszmentesség esetén pedig megkezdődhet a fog koronai részének helyreállítása. Ha a fog már korábban elhalt és el van színeződve, érdemes rajta belső fehérítést végezni, ami nem csak esztétikai javulást jelent, de ki is fertőtleníti a foganyagból a beszivárgott bomlástermékeket is. A fog elhelyezkedésétől függően gyökérkezelés után szükség lehet betétre vagy koronára a fog szerkezeti megerősítése és hosszútávú stabilitása, megfelelő esztétikai helyreállítása érdekében.

keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén!
Dr. Powells ClinicBudapest, Palotanegyed, Szentkirályi utca 22-24. 1. Emelet. Kapucsengő 31
Kapcsolat