Loading

Héjak, Veneers

Héjak, Veneers

A foghéjak vékony, egyedi gyártású kerámia rétegek, amelyeket esztétikai okokból készítenek a meglévő fogakra. Ilyenek lehetnek például repedések, foltok, elszíneződések, hézagok, görbe fogak, rövid vagy lekopott fogak korrigálása. Az eredmény egy harmonikus, ragyogó mosoly lehet, amely kiegészíti a természetes fogak körvonalát és igény esetén tartósan képes a fogak színét, vagy akár az alakját is megváltoztatni (igény szerint akár jelentősebb mértékben is).

 

A héjak kivitelezésére alapvetően két módszer létezik:
01. Direkt héjak
02. Indirekt héjak

01. Direkt héjak

Az úgynevezett direkt héj egy egyalkalmas beavatkozás során készül el a rendelőben speciálisan alkalmazott fogászati tömőanyagból, vagyis műanyagból. Előnye, hogy azonnal elkészül, nem feltétlenül igényel speciális előkészületeket és kevesebb anyagi ráfordítást igényel. Valójában azonban nem képes ugyanazokat az esztétikai eredményeket produkálni, mint egy magas minőségű indirekt héj.

02. Indirekt héjak

Az indirekt héjak két lépésben készülnek. A fogak minimális előkészítését igénylik, amely sok esetben noninvazív előkészítésnek minősül. Sőt akár úgynevezett non-prep veneerek alkalmazására is van lehetőség, amennyiben ehhez kedvezőek a körülmények. Ilyenkor a fog anyagából semmit nem szükséges elvenni az esztétikai kezelés érdekében. Az indirekt héjak jellemzően kerámiából készülnek, ami a legesztétikusabb és valódi élethű megjelenést biztosító restaurációs anyag.


Ha korona és héj között kell dönteni, nem szabad elfelejteni, hogy a koronák tartósabbak és stabilabbá teszik az egész fogat. Bár egy egészséges fog esetén ez a megállapítás már nem igaz. Erősen destruálódott vagy nagy méretű tömésekkel ellátott fogakra pedig egyébként sem szabad héjat készíteni. Összegezve tehát: a koronákat a fog stabilitásának, alakjának, méretének és megjelenésének helyreállítására használjuk, míg a héjak inkább esztétikai megoldások, de élpótlásokként is.


A fogak állapotától függően sokszor a koronák és a héjak együttese képes létrehozni egy gyönyörű mosolyt. Ennek megtervezéséhez azonban sok más egyéni körülményt is figyelembe kell venni és alapos tervezést, részletes konzultációt igényel.


Ha Ön is egy ragyogó, elbűvölő mosolyra vágyik, forduljon hozzánk bizalommal. Nálunk biztos kezekben van, hiszen „Szenvedélyünk a mosoly”.

keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén!
Dr. Powells ClinicBudapest, Palotanegyed, Szentkirályi utca 22-24. 1. Emelet. Kapucsengő 31
Kapcsolat