Loading

Implantátumok, fogpótlások

IMPLANTÁTUMOK, FOGPÓTLÁS

Egy foghiányt pótolni több okból is kritikusan fontos. A fogaknak nagy szerepe van a mosoly és az arc esztétikájában, de rengeteg funkcionális szerepük is van. Részt vesznek a hangképzésben, a rágásban, a rágóizomzat és az állkapocs ízületek megfelelő működésének támogatásában és úgynevezett tapintó funkcióval is rendelkeznek. A fogak, az állcsontok, a környező izomzat és ízületek egy nagyon összetett és komplex szervrendszert alkotnak, melynek számos védekező és biztonsági mechanizmusa van. Ezek a védelmi körök adják a rágószerv biztonságos működését és egészségét. Mindez azonban egy nagyon érzékeny rendszer, melynek egyensúlya akár már egyetlen fog elvesztésével felborulhat. Ezért rettentően fontos már egyetlen fog hiányát is idejében pótolni akkor is, ha az nem látható helyen van és érzésre nem befolyásolja a rágásunkat sem. A kezeletlen foghiány lassan a fogsorzáródás megváltozását okozhatja, melyet jellemzően sokáig észre sem vesz az illető. A megváltozó helyzet pedig egy ördögi kört elindítva számos egyéb probléma kialakulását eredményezheti a környező fogak, fogágy, de akár a rágóizmok és az állkapocs-ízületek területén is. Ezek kedvezőtlen esetben akár

➢ Csontleépüléshez,
➢ Ínysorvadáshoz,
➢ más fogak meglazulásához és elvesztéséhez
➢ izomfeszülésekhez,
➢ nyakfájásokhoz
➢ de még állkapocs ízületi betegségekhez,
➢ migrénes fejfájásokhoz és halláscsökkenéshez is vezethetnek.

Foghiányok stabil pótlásának lehetőségei:

 

01. Foghiányok pótlása saját foggal – igen, lehetséges!

A legkedvezőbb megoldás, ha a kialakult hiány pótlására saját fogakat tudunk felhasználni. Erre akár több éve vagy évtizede fennálló foghiány esetén is lehetőségünk nyílik és bármilyen életkorban kivitelezhető.

 
Ennek a lehetőségnek a mérlegelése azért is fontos, mert még a legmagasabb minőségben kivitelezett implantátum sem lesz soha egyenértékű egy saját foggal. Az implantátumok speciális ápolást igényelnek és kedvezőtlen esetben komoly problémákat is okozhatnak. Eltávolításuk azonban extrém nehézségekbe és kockázatos beavatkozásokba kerülhet. Ezért amíg minőségileg és biztonságosan megoldható, jobb a hiányokat saját fogakkal pótolni.

 
Gyakori példa egy elveszített rágófog pótlása a bölcsességfog felhasználásával. Ez akkor is megvalósítható művelet, ha a bölcsességfog félig vagy egészen a csontban rekedt. A kialakult foghiány területére ilyenkor bemozgatjuk a többi rágófogat és szükség esetén kiemeljük a csont mélyéről a beszorult bölcsességfogat is. A művelet bármely fogcsoport területén megvalósítható, bár a frontfogak esetén esztétikai okokból az átcsoportosított fogak formai átalakítása is szükségessé válik. Mégis különösen fontos kezelési alternatíva lehet ez a front terület hiányainak pótlására, mivel ezen a területen a legnehezebb az implantátumok valóban esztétikai kivitelezése. Ez nem csupán a pótfog megjelenését jelenti, de fontos kritérium az íny lefutása és esztétikája is. Még ha sikerül is megfelelő esztétikai végeredményt elérni, az sajnos jellemzően hosszú távon nem lesz tartós.

 
A korosodással folyamatosan változik az arcunk csontozata. Úgynevezett remodelláció történik, aminek következtében a csontok arrébb vándorolnak. Ezek apró változások ugyan, de az idő múlásával jelentősebb mértéket ölthetnek. Mindez az arckoponyában a frontfogak területén zajlik. Ahova vándorol a csont, oda követik a természetes fogak. A fogakat és a csontot pedig követi az íny. Az implantátum azonban be van betonozva és nem képes a helyét semmilyen körülmények között sem változtatni. Ez igaz az őt körülvevő csontokra és ínyre. Tehát az idő múlásával a saját fogak és az íny arrébb vándorolnak, az implantátum pedig az eredeti helyén marad, ami komoly és sokszor megoldhatatlan esztétikai problémát okoz. Ennek elkerülése érdekében tehát fontos mérlegelni a saját fogak átcsoportosítását, még ha az a formai átalakítás szükségét is felveti. Ez hosszútávon sokkal tartósabb, esztétikusabb és biztonságosabb eredményt ad, mint egy frontfog implantátum


Ha a saját foggal történő fogpótláshoz nem áll rendelkezésre elegendő számú fog, a fogak elrendezése is fontos támogatást nyújthat a végleges ellátás minőségi kivitelezése érdekében, de akár az esztétikusabb anyagválasztást is lehetővé teheti és támogathatja a fogpótlás kivitelezését. Lehetnek olyan helyzetek amikor ilyen fogszabályozó előkészítés nélkül nem is lehetséges bármilyen fogpótlás megvalósítása. Sőt az előkészítő fogszabályozással elkerülhetővé válhatnak implantátum behelyezéséhez szükséges csontpótló műtétek, ínyplasztikák is.

02. Fogászati implantátumok

A foghiányok pótlására a fogimplantátumok a foghidakkal szemben egyre nagyobb teret hódítanak. Bizonyos esetekben az implantátum kiváló megoldás lehet. A rágófogak területén megfelelő kivitelezéssel egy implantátum hosszú távon is remekül működhet, bár soha nem lesz olyan, mint egy saját fog. Mégis az implantátummal történő fogpótlásnak is megvannak az előnyei a hídpótlással szemben, hiszen elkerülhető, hogy a fogak túlterhelődjenek és nem szükséges a szomszédos fogak lecsiszolásasem. 

 

Fogászati implantátum esetén a foghiány helyére, egy műgyökér kerül behelyezésre az állcsontba. Erre kerül rá egy ún. felépítmény, mely az implantátumra rögzített koronát tartja majd. Ez a fajta helyreállítás pótolhatja a hiányzó fogat a gyökértől a koronáig. Így helyettesítve a hiányzó fogat esztétikai, illetve bizonyos funkcionális szempontból is. Bár a természetes fogak egyes különleges funkcióit implantátumok nem képesek átvenni. Ezért stratégiailag különösen fontos, hogy a szemfogak helyén lehetőleg mindig saját fogak álljanak és frontfogak területén is lehetőleg erre kell törekedni. Az implantátum egyébként minőségi tervezés és kivitelezés esetén végleges módszer a hiányzó fog pótlására, bár a koronai részt implantátumok esetén is rendszeresen ki kell cserélni. 

 

03. FOGHIDAK

A foghiány híddal való pótlása azt jelenti, hogy a hiány melletti fogakat úgy készítjük elő, mintha koronát kapnának. A foghíd esetén ezek a koronák egy vagy több műfoggal vannak egybeépítve, így pótolva a hiányzó fogak miatt kialakult köztes réseket. A híd anyaga a fogrés méretétől függően lehet akár teljes kerámia is, ami ténylegesen képes imitálni a természetes fogak megjelenését. Nagyobb fogrések esetén azonban csak a cirkon, cirkonkerámia vagy fémkerámia hídpótlások lesznek elég stabilak. Ezek esztétikája azonban alulmarad a fullkerámia restaurációkkal szemben.

 

 A hídpótlás hátránya a szomszédos fogak preparálása és fog vagy annak tartószerkezetét érintő túlterhelés veszélye. Az implantátum helyett mégis a híd ajánlott, ha a nincs elegendő mennyiségű és minőségű csont és íny az implantátumhoz vagy nem szeretné vállalni az ezek megteremtéséhez szükséges csontpótló és/vagy ínyplasztikai műtéteket. A hídpótlások minőségének emeléséhez szintén jelentősen hozzájárulhat az előkészítő fogszabályozás, ami nem jelent szükségszerűen teljes fogszabályozó kezelést és sokszor néhány hónap alatt megvalósítható.

 

FONTOS!

A restaurációk élettartalma jellemzően kb. 6-10 év. Ez függ:

 

➢ A végleges rögzítés anyagától és kivitelezésétől

➢ az otthoni karbantartás és ápolás minőségétől

➢ a felhasznált anyagok és technikák típusától

➢ a javasolt professzionális szájhigiénés kezelések betartásától és

➢ a restaurációt érő kóros terhelésektől

 

A restauráció hivatalos élettartamának lejártakor maga a fogpótlás külső megtekintés alapján még akár teljesen kifogástalanul néz ki. A koronát rögzítő ragasztási mechanizmus viszont már elkezd gyengülni és mikroszkopikus szinten elkezdi beengedni a baktériumokat. Ezek lassan, akár észrevétlenül is roncsolhatják, károsíthatják a korona alatt a még meglévő foganyagokat, terhelhetik a környező ínyt és csontokat. A folyamatok előrehaladásának mértékétől függően saját fogak esetén gyökérkezelés vagy fogeltávolítás válhat szükségessé, míg implantátumok esetén implantátum körüli gyulladás alakulhat ki. Ezért fontos a restaurációk megfelelő karbantartása és idejében történő cseréje a fogak biztonsága és hosszabb élettartama érdekében.

 

Ha szeretne Ön is tájékozódni az egyénre szabott lehetőségekről, esetleg fogpótlás előtt áll vagy régi fogpótlása van, esetleg meglévő pótlása valahogy sosem volt teljesen komfortos, szívesen látjuk rendelőnkben egy konzultációra. Akár meglévő fogorvosával együttműködve is szívesen segítünk a megfelelő körülmények megteremtésében. 

 
keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén!
Dr. Powells ClinicBudapest, Palotanegyed, Szentkirályi utca 22-24. 1. Emelet. Kapucsengő 31
Kapcsolat