Loading

Inlay / Onlay

Inlay / Onlay

Előfordulhat olyan eset, amikor a fogban olyan nagy lyukat kellene betömni, ami a hagyományos anyagokkal és eljárásokkal már hosszú távon biztonságosan nem megvalósítható. Ha a szúvas területek és meggyengült fogrészletek eltávolítása után, olyan nagy foganyaghiányt tapasztalunk, hogy a fogat normál töméssel stabilan és pontosan már nem lehet felépíteni, akkor az úgynevezett betétek (inlay, onlay, overlay) használata javasolt.

Ezek olyan „tömések”, amelyeket a fogorvosi üregalakítás és mintavétel után, a fogtechnikus készít el valamilyen anyagból: pl. műanyagból, kerámiából, aranyból, cirkónium-kerámiából. Egy betét statikailag megerősíti a fogat, ugyanis gyakorlatilag közel ugyanazt a helyet foglalja el, mint egy tömés, de a betét egy tömbből készült blokk, mely pontosan illeszkedik a kialakított üregbe és a foganyaghoz egy leheletvékony fogászati ragasztóréteg rögzíti. A betétek alkalmazásával kiküszöbölhető a fogszínű, ún. kompozit töméseknek az a hátrányos tulajdonsága, hogy a megvilágító fény hatására zsugorodnak. A fogszínű tömőanyagoknak ez a minimális zsugorodása kis- és közepes méretű restaurációknál általában nem okoz gondot. Nagyobb kiterjedésű üregeknél azonban már jelentősen csökkentheti a fog stabilitását és élettartamát. Törés veszélyének teheti ki a fogat. Ilyen esetekben betét készítése a megfelelő megoldás, hiszen ezek feszülésmentes tömést képesek biztosítani. Ezzel védik és erősítik a fog szerkezetét. Ugyanakkor a betétek esztétikailag és formailag is a legmagasabb színvonalat képviselik. Hiszen a fogtechnikus a gipszmintán olyan területeket is meg tud mintázni, amelyet a szájban nem feltétlenül lehet tökéletesen elérni. Számos esetben a koronával szemben is a betét lehet a helyes választás. Tipikusan ilyen helyzet áll elő rágófogak gyökérkezelése után. Ilyenkor ugyanis a fog belsejébe kell fúrni egy nagy kiterjedésű lyukat ahhoz, hogy a legbelül elhelyezkedő fogbél és gyökércsatornarendszer megfelelően kitisztítható legyen. Tehát gyökérkezelést követően ép foganyag már csak a fog külső határán található. Koronához való előkészítés során azonban éppen ezt a réteget szükséges elcsiszolni. Így ilyen esetben ezzel jellemzően tovább gyengítik a fogat. A korona a fogat kívülről veszi körül, mint egy gyűszű. Ezzel szemben a betét ugyanúgy a fog belsejébe illeszkedik bele, mint egy tömés, de a tömések hátrányos tulajdonságait mellőzve.

A kerámia a legmagasabb esztétikai igényeknek is hosszútávon megfelel, ugyanakkor stabilitása kiemelkedő. A kerámia színe olyannyira egyeztethető az eredeti fogszínhez, hogy a különbség a szájban észre sem vehető. Színe nem változik meg az évek folyamán. Fontos szempont, hogy a szervezet számára jól tolerálható és nem okoz allergiát. Használatakor nem lép fel hőre való érzékenység. A páciens nem érez fémes ízt a szájában, ahogy az a fémtartalmú fogpótlásoknál előfordulhat.

Az arany előnye, hogy antibakteriális hatása mellett könnyen a fogakra simítható, így a széleken is megerősített védelmet képez az újabb szuvasodással szemben. Nem színeződik el, és nagyon hosszú az élettartama. Ugyanakkor ára és esztétikája miatt jellemzőn nem az elsődlegesen választott anyag.

A műanyag betétek költséghatékonyabbak és főleg kezdetben rendkívül esztétikusak. Idővel azonban színük megváltozhat, ezzel akár jelentősen romolhat esztétikai megjelenésük akár az első 2-3 évet követően.

keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén!
Dr. Powells ClinicBudapest, Palotanegyed, Szentkirályi utca 22-24. 1. Emelet. Kapucsengő 31
Kapcsolat