Loading

Ínyplasztika / Ínykontúrálás

Ínyplasztika / Ínykontúrálás

Az ínyplasztika egy olyan eljárás, amely segítségével át lehet formázni az ínyvonalat, ezzel kiemelve a fogakat, javítani a fogak tisztíthatóságát, a mosoly esztétikáját. Az eljárást ínykontúrozásnak, koronahosszabbításnak vagy gingivectomiának is nevezik. A beavatkozás során igen kis mennyiségű ínyszövet kerül eltávolításra, ami általában nem több, mint 2 mm.


➢ A lézerrel történő ínyplasztika a jelenleg legmodernebb eljárás a kezelés kivitelezésére. Ez biztosítja a leggyorsabb gyógyulást és a legkevesebb kellemetlenséget és a vérzésmentes beavatkozást. Kevésbé modern eszközök a kivitelezésre a hagyományos szikepenge és az elektrokauter.
➢ A szikével történő beavatkozást bőséges vétzést és hosszabb gyógyulási periódust okoz, több utófájdalommal jár. Nagyobb a rizikó az utólagos komplikációkra (pl. Gyulladás kialakulása).
➢ Az elektrokauter lényegében egy elektromos kés, mely azonnal kiégeti a szöveteket. Így vérzés ugyan nem lesz, de az íny csúnya, fekete színű lesz a beavatkozást követően.


Néhány ember ínymosollyal rendelkezik, vagyis mosolygáskor túl sok íny válik láthatóvá. Ennek számos oka lehet, ilyen például, ha az íny nem adaptálódott a tejfogak lecserélődése után, vagy a keskeny, rövid felső ajak, amely több ínyszövetet mutat.


Érdemes fontolóra venni a koronahosszabbítás lehetőségét is, ha az íny túlzottan elfedi a fogakat, és ezáltal aránytalanul kicsinek tűnnek. Ez az eljárás jó megoldás lehet az egyenetlen ínyvonal korrigálására is. Annak eldöntése, hogy az adott problémára valóban az ínyplasztika-e a megfelelő kezelés, mindenképpen szakembernek kell megállapítani alapos vizsgálatot követően.


A felesleges ínyszövet remek gyűjtőhely lepedék– és baktériumtelepek felhalmozódására. Ráadásul jellemzően rendkívül nehéz vagy akár lehetetlen teljesen megtisztítani. Mindez növelheti az ínybetegség kockázatát. Vagyis az ilyen előnytelen állapot megszűntetése megkönnyítheti az íny és a fogak tisztán tartását és ápolását. Fontos azonban tudni, hogy az esetlegesen már kialakult fogágybetegségeket mindenképpen kezelni kell. Minden esztétikai kezelés előtt elengedhetetlenül szükséges az elváltozások átvizsgálása és teljeskörű, oki kezelése.


Az íny átalakítása más esztétikai eljárás eredményét is növelheti: bizonyos esetekben az ínykontúrozás és a fogkoronák vagy porcelán héjak kombinációja tud tökéletes mosolyt kialakítani. A fogak által képviselt fehér esztétika mellett az úgynevezett rózsaszín esztétika (vagyis az íny esztétikája) szintén kiemelt szerepet kap az esztétikai fogászatban. A leggyönyörűbb porcelán héjak sem tudnak igazán jól mutatni, ha nem foglalkozunk az ínyszövetettel is. Az íny kontúrozása tehát javíthatja az egyéb esztétikai eljárások kimenetelét, ezáltal tökéletesítve a kívánt eredményt.


Sok esetben a lézeres ínyplasztika kizárólag a „mosolyzónára” koncentrál, és csupán a felső elülső fogcsoportra helyez hangsúlyt. Bizonyos esetekben indokolt lehet az egész felső fogív, sőt akár alsó fogak körüli kezelés is. Ennek megítélése minden esetben egyéni mérlegelés eredménye kell legyen.
A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Utána az íny valamivel duzzadtabb és érzékeny lehet néhány napig. Segíthet hűvös, puha ételek fogyasztása, és az erős fűszerek, valamint a ragacsos és aprómagvas ételek fogyasztása is. A gondos szájhigiéné nagy mértékben támogatja a regenerálódás folyamatát. Az esetleges fájdalom megszűntetésére vény nélkül kapható fájdalomcsillapító (pl. Ibuprofen 400mg) javasolt.

keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén!
Dr. Powells ClinicBudapest, Palotanegyed, Szentkirályi utca 22-24. 1. Emelet. Kapucsengő 31
Kapcsolat